Versnelde reparatie Merwedebrug eind 2016 mede dankzij RAD

De Merwedebrug, die deel is van de A27, werd in oktober 2016 afgesloten voor verkeer zwaarder dan 3,5 ton, nadat er haarscheurtjes werden geconstateerd in de constructie.

Dankzij versnelde reparatie van de belangrijkste verbindingen van de Merwedebrug kon het zware wegverkeer in december alweer gebruik maken van de brug en werden de tijdelijk geldende beperkingen voor de scheepvaart ingetrokken.
Om de brug weer veilig te maken dienden er 48 verbindingstukken verstevigd te worden met stalen platen. Deze platen werden bevestigd met M30 bouten, die op 1.100 Nm en daarna 90˚ hoekverdraaiing werden aangedraaid.
Om deze duizenden boutverbindingen snel en accuraat aan te brengen, werd ervoor gekozen om B-RAD SELECT accu-momentsleutels van RAD Torque Systems in te zetten. (Hydraulische momentsleutels kwamen niet in aanmerking omdat deze te langzaam en omslachtig werken).
De keuze voor RAD accu-momentsleutels spreekt voor zich: deze sleutels zijn direct gebruiksklaar, er hoeven geen slangen en kabels te worden aangesloten en het gewenste aanhaalmoment wordt op de sleutel ingetypt waarna men direct kan beginnen met werken.
Voor de lastig bereikbare plekken werd gebruik gemaakt van V-RAD elektrische momentsleutels in 90˚ uitvoering. Tevens werden de aanhaalmomenten daarbij geverifieerd met de RAD Smart Socket™, de gepatenteerde intelligente krachtdop van RAD.
Dankzij deze manier van werken kon het vrachtverkeer sneller dan gepland weer gebruik maken van de brug.
“De gekozen aanpak biedt een duurzame, veilige oplossing die voldoet tot aan de renovatie van de brug als onderdeel van de verbreding van de A27 Houten-Hooipolder”, aldus Rijkswaterstaat.