E-RAD bespaart kostbare tijd bij het Gemini Offshore Windpark

Het Gemini Offshore Windpark bestaat uit 150 windturbines dat ongeveer 85 km ten noorden van de kust van Groningen gebouwd wordt. Als het park in 2017 operationeel is zal het groene energie leveren voor 1,5 miljoen mensen in Nederland. De turbines staan 154 meter boven het zeeniveau en de rotor diameter bedraagt een indrukwekkende 130 meter. Maar hoe zet je 15.600 stuks M72 bouten van de fundatie snel en accuraat op spanning?
Figuur 1: installatieschip ‘AEOLUS’ van Van Oord installeert de turbine fundaties

Flensverbinding van de fundatie van de turbine

De windturbine toren staat op een fundatie die bestaat uit twee palen die aan elkaar verbonden zijn met een flens. Deze wordt bij elkaar gehouden door 104 bouten van M72. Stapsgewijs wordt deze flensverbinding op spanning gezet waarbij snelheid en nauwkeurigheid hand in hand dienen te gaan. Bij de eerste stap worden de bouten op voorspanning gezet met een E-RAD BLU elektrische momentsleutel met een maximaal aanhaalmoment van 8.000 Nm. Om het uiteindelijke aanhaal moment van ruim 20.000 Nm te behalen worden hydraulische momentsleutels gebruikt.

Van Oord bouwt het Gemini park

Eén van de Gemini projectpartners is Van Oord. Dit familiebedrijf is wereldwijd actief als toonaangevende aannemer van bagger-, waterbouwkundige en offshore energie projecten (olie, gas en wind) met innovatieve oplossingen voor maritieme uitdagingen. De onderneming is wereldwijd actief in meer dan vijftig landen.

De klant aan het woord

Project Engineer Tino Kuin van Van Oord vertelt: “De E-RAD BLU van RAD Torque kwam als beste uit de test om de bouten op voorspanning te zetten. De elektrische aandrijving zorgt voor een continue rotatie van de bout terwijl bij een hydraulische sleutel de bout per cyclus ongeveer 24 graden draait. Dat scheelt erg veel kostbare tijd op zee. Daarnaast biedt RAD Torque een aantal accessoires die het werk ergonomisch lichter maken”.

Het resultaat

Eind 2015 is de laatste fundatie op zee geïnstalleerd. De E-RAD momentsleutels hebben de 15.600 bouten snel en accuraat op de gewenste voorspanning gezet. Het park zal in 2017 een belangrijke bijdrage leveren aan het Nederlandse Energieakkoord met als doelstelling om in 2023 tot 16% van de energiebehoefte duurzaam op te wekken.
Figuur 2: E-RAD BLU 8.000 Nm met ergonomisch handvat en Figuur 3: E-RAD flens roller systeem